Zar ne bi bilo sjajno kada bismo svi uvek mogli da nastupamo na takmičenjima jednako dobro kao i na treninzima? Jedna od najvećih prepreka sa kojom se suočavamo kada dođe vreme da izađemo na „velika svetla pozornice“ je upravljanje našim emocijama. Osećanja prevelikog stresa, nervoze i anksioznosti mogu da nas preplave i od nas naprave „male mace“ nesposobne da prikažu sve ono što na treninzima uspevamo bez problema.

„Moj najveći problem je taj što na takmičenju ne uspevam da prikažem ni delić onoga što na treningu radim i treniram. Na treningu sam najbolji, praktično nepobediv, ali na mečevima je sasvim druga priča. Uglavnom me savladaju emocije, trema, strah i nervoza… Postajem jako stegnut i ne uspevam da budem ni 50% onog tenisera sa treninga.“ Eh, koliko sam se samo puta naslušao ovakih i sličnih priča u dosadašnjem radu sa sportistima, bilo da su u pitanju individualni sportovi (teniseri, borci) ili ekipni (fudbaleri, košarkaši). Dobra stvar je da ovaj čest i veoma rasprostranjen problem koji najviše pogađa mlade sportiste može biti rešen putem mentalnog treninga. Zamislite samo šta bi se desilo ako jednostavno ne bismo bili nervozni ili pod stresom a meč  upravo počinje. Sve bi bilo mnogo lakše, zar ne?

Neko će reći: „Ah, da je bar tako lako!“ U stvari, nije mnogo ni komplikovano, ali je potreban dosledan napor. Da bismo zaista upravljali osećanjima stresa, nervoze i anksioznosti, prvo moramo da razumemo šta uzrokuje ta osećanja, a zatim i da naučimo kako da prepoznajemo negativne obrasce razmišljanja. Dakle, prepoznavanje je ključ. Kada imamo sposobnost da prepoznamo, dešava se veoma moćna stvar – imamo moć da se promenimo. Prepoznavanje uzroka i pojave ovih negativnih emocija pomoći će nam da upravljamo njima, tako da nas one ne koče u onome što možemo da postignemo kada takmičenje počne. U skladu sa time, osnovno pitanje je šta uzrokuje stres, nervozu i anksioznost?

Jednostavno rečeno, razmišljanje o budućnosti, ili „šta ako“. Fokusiranje na ono što dolazi ili šta bi se moglo dogoditi tokom takmičenja (bilo da je pozitivno ili negativno) skreće nam misli sa onoga što treba da radimo u tom trenutku da bismo se uspešno takmičili. Osim toga, većina budućih situacija nije potpuno podložna našoj kontroli, i kao takve one same po sebi izazivaju osećaj nesigurnosti koji lako dovodi do povećanja nivoa stresa i anksioznosti. Dakle, najbolji način da ostvarimo rezultate kojima težimo jeste da se fokusiramo na ovde-i-sada, ili sadašnjost, i na ono što možemo potpuno kontrolisati.

Kada smo pod stresom i nervozni, kako to utiče na ono što radimo tokom takmičenja? Fizički, naši mišići se zatežu što utiče na našu sposobnost da efikasno izvodimo naše veštine, pokrete ili radnje. Mentalno, naše misli počinju da se množe, utrkuju, nastaje opšti haos u glavi što dovodi do toga da potpuno gubimo kontrolu nad fokusom. Posledica toga je da naše donošenje odluka postaje neprimereno i nelogično u mnogim situacijama.

E sada, dobro je znati da ako radimo na svojoj mentalnoj pripremi, mi ćemo biti sposobni da primenimo pozitivne obrasce razmišljanja i da, ako je potrebno, na vreme prepoznamo uzroke stresa, anksioznosti i nervoze čime ćemo preduprediti pojavu negativnih efekata.  Time postajemo jedan korak bliže tome da šampion sa treninga p(ostane) šampion i na takmičenjima. Ako vam se sviđa ovo što ste upravo pročitali i želite da brže izgradite svoju mentalnu snagu, a samim tim i postanete sposobni da nastupate najbolje onda kada je to najpotrebnije i iskoristite sav svoj potencijal, kontaktirajte me na neki od ponuđenih načina.