Stiže nam Nova godina a praznici i novogodišnja euforija nas prosto teraju na razmišljanje o odlasku na neku od čarobnih destinacija. Recimo da ste odlučili da otputujete negde upravo sada, kako će to izgledati? Da li ćete samo spakovati svoje stvari, uskočiti u kola i zaputiti se u nepoznatom pravcu, nemajući u stvari pojma kako se stiže do tamo?

Nadam se da je Vaš odgovor „Ne“, jer će se u suprotnom ceo Vaš odmor svesti na vreme provedeno u kolima, lutajući nepoznatim putevima. Pre nego što krenete, morate da imate u glavi željenu destinaciju, tačno određeno mesto do kojeg želite da stignete.

Nakon što ste načinili prvi korak i odabrali mesto do kojeg putujete, potrebno je načiniti i drugi, jednako bitan korak. Jer, imati u glavi željenu destinaciju nije nikako garancija da ćete do nje i stići. Ono što Vam je u tom trenutku potrebno su veoma jasno definisana uputstva o putevima kojima se treba kretati, kao i o gradovima, usputnim stanicama, koji se moraju proći do dolaska na poslednje, željeno odredište.  

Jasno Vam je, da bi ostvarili određene sportske uspehe, pre svega morate imati jasno definisane ciljeve. Pre svega, trebate odrediti krajnju destinaciju u Vašoj sportskoj karijeri, Vaš ultimativni, višegodišnji cilj („Dream goal“- odlazak na Olimpijske igre, medalja sa svetskog ili evropskog prvenstva…). Ovaj cilj treba da bude dovoljno velik da bi mogao da posluži kao pokretačka snaga, stalni izvor energije i motivacije u turbulentnom svetu sporta, prepunom uspona i padova jednog sportiste. Da bi pretvorili san u realnost, neophodno je znati i koja sva mesta morate proći dok ne stignete do konačnog odredišta. To znači da morate imati manje, vremenski bliže ciljeve, koje je neophodno ostvariti na tome putu. U skladu sa time, bitno je definisati jednogodišnje (sezonske) ciljeve, kao i kraće, mesečne ciljeve, a zatim i  nedeljne, pa i dnevne ciljeve.

Definisanjem ciljeva jasno ističete razloge zbog kojih se bavite sportom. Ciljevi pre svega, jasno određuju svrhu naporu i vremenu koje ulažete, određuju pravac kojim treba ići i motivišu Vas u teškim trenucima da ne pokleknete i odustanete. Oni drže Vaš um fokusiranim na sport i daju Vam sigurnost da ste na pravome putu (svako ostvarivanje manjeg cilja jasan je pokazatelj da ste bliže krajnjem odredištu).

Kod određivanja „krajnje destinacije“ veoma je bitno da taj višegodišnji cilj pripada Vama u potpunosti, a ne da na putovanje budete podstaknuti pre svega od strane roditelja, trenera ili nekog trećeg. Vaš cilj je Vaše dete i Vi ste ti koji se borite za njega, drugi mogu da budu samo Vaši saputnici na tome putu i podrška, ali ga Vi morate preći sami i zato je jako važno da je to 100% Vaša vlastita želja i san. Ako je to tako, onda ćete imati „ono nešto“ što će Vas konstantno gurati izvan Vaše zone konfora i davati Vam neophodnu snagu da istrajete i uradite sve što je potrebno da bi se uspeh postigao.

Definisanje manjih (mesečnih, nedeljnih) ciljeva je jako bitno pri polasku na svaki dalek put, jer Vam oni pomažu da se ne zagubite, razočarate i pod utiskom svega toga skrenete sa glavne trase koja vodi do krajnje destinacije. Na samome početku puta, ili nakon određenog vremena, kada je krajni cilj još uvek daleko negde u budućnosti, lako je izgubiti predstavu o mesečnom ili nedeljnom napredovanju. Postavljanjem manjih, jednogodišnjih ciljeva, koje ćete zatim podeliti na manje mesečne i nedeljne ciljeve, imaćete mnogo bolji uvid u Vaš napredak koji u stvari nepobitno ostvarujete. Na taj način rešavate ovaj problem i obezbeđujete neophodno motivaciono gorivo na nedeljnoj i dnevnoj bazi. Ostvarivanje kratkoročnijih ciljeva Vas pokreće i daje snagu i motivaciju da trenirate najjače moguće iako se Vaša krajnja destinacija još uvek ne nazire negde u daljini. 

Na samome putu, dok budete naporno radili na ostvarivanju jasno zacrtanih ciljeva, odlučujuću ulogu u tome da li ćete ih ostvariti ili ne, igraće Vaša sposobnost da prelazite preko rupa i zakrpa, da nastavljate vožnju i po najneprohodnijim deonicama puta, kao i da tražite zaobilaznice kada glavne trase postanu zatvorene za saobraćaj. Zapamtite, ni do jedne destinacije vredne truda se ne stiže širokim auto-putem od početka do kraja. Uvek će biti poteškoća, izazova, problema i nepravdi na tome putu. Morate biti spremni na to i istrajati u svojoj nameri. Jer, oni su sastavni deo svakog puta, a pogotovo ovih Vaših, kojima se Vi vozite trenutno. Nemate uslove za normalan i nesmetan rad, dobre terene i hale, dovoljan broj rekvizita za trening i adekvatnu opremu. Nemate finansijsku podršku i razumevanje za Vaše ambicije, ali uprkos tome, možete da imate jasno definisane CILJEVE koji će Vam dati snagu i želju da istrajete i prebrodite svaku prepreku na putu ka Vašim snovima, Vašem krajnjem odredištu!